Vlierbessen elixer

Sinds mei van dit jaar organiseer ik samen met Janneke van de Meerstoel wandelingen door de Maasheggen. Samen met een groepje liefhebbers struinen we door het landschap om verschillende planten, struiken en bomen te bekijken, voelen en proeven. In juli zijn de Maasheggen aangewezen als biosfeergebied.

Unesco biosfeerstatus voor de Maasheggen

Een speciale erkenning voor het Maasheggengebied in de Noordelijke Maasvallei door Unesco. Deze heeft de Brabantse Maasheggen aangewezen als biosfeergebied. Biosfeergebieden zijn gebieden met een speciale status waar mens en natuur samenkomen. De Maasheggen is het oudste cultuurlandschap van Nederland.

In biosfeergebieden staat de relatie tussen de mens en zijn omgeving centraal. Unesco biosfeergebieden zijn geen natuurgebieden die de mens met rust moet laten. Het gaat juist om het zoeken naar manieren om de mens met de natuur te laten samenleven. Daarbij staan wetenschap, cultuur en onderwijs centraal.

De Maasheggen zijn een uniek gebied volgens Unesco. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn. De Maasheggen zijn ons meest omvangrijke heggenlandschap waar een mozaïek van heggen, weides, drinkpoelen en oude knotbomen al eeuwen een veilige thuishaven bieden aan een verscheidenheid aan planten en dieren. Bron- www.maasheggenunesco.com

Iets over de vlierbes

Tijdens de kruid- en struintocht komen we ook de vlierbesstruik tegen. Het is een mooie struik met grote trossen bloemen. Vlierbessen kunnen gegeten worden als ze goed rijp zijn, maar vaker worden ze gebruikt als basis voor een siroop. Van de bloemen kun je bijvoorbeeld thee maken.

De belangrijkste actieve stoffen van de vlierbes zijn de antioxidanten – ze bevatten zelfs 2x zoveel antioxidanten als zwarte bessen. Deze antioxidanten geven de bessen hun dieppaarse kleur en therapeutische werking. Die blijkt niet alleen bij verkoudheid effectief te zijn, maar ook voor hart- en bloedvaten, spijsvertering en je ogen. Aangezien er anthocyanen, flavonoïden en de vitamine A en C in de vlierbes zitten, versterkt het de weerstand in het algemeen. Het is ook antiseptisch en weert het virussen.

De vlierbes wordt gebruikt tegen het hoesten, verkoudheid en ontstekingen in de mond en luchtwegen. Anderzijds werkt de bes ook vochtafdrijvend en transpiratie bevorderend. De bladeren van de vlierbes worden gebruikt voor het genezen van kneuzingen en wonden.

Eigenlijk was het de bedoeling dat ik een vlierbessensiroop ging maken. Uiteindelijk was de substantie niet dik genoeg en besloot er toen een elixer/ drankje van te maken. Goed gelukt en erg fijn als je lijf het nodig heeft als immuunbooster. Het smaakt lekker zodat het makkelijk te drinken is.

Een elixer of elixir, ook wel levenselixer genoemd is een drankje waaraan doorgaans bepaalde magische of geneeskundige eigenschappen worden toegeschreven. Bron- wikipedia

Ingrediënten vlierbessen elixer

* 150 gram of 1 cup verse bessen

* 600 ml water

* 2 kruidnagels

* 1 kaneelstokje of een snuf kaneelpoeder

* 1 el vers geraspte gember

* 2 el appelazijn

* 100 ml honing

Methode

Haal de besjes van de tros en spoel deze af in een zeef met water. In een steelpan kook je de bessen samen met de kaneel, kruidnagel, water en geraspte gember. Laat dit even koken en daarna op een laag vuur voor ongeveer 20 minuten pruttelen. Zet het vuur uit en stamp de besjes wat fijner met een aardappelstamper. Zeef daarna het mengsel en vang het op in een kom. Pers het sap eruit met de bolle kant van een lepel.

Meng de honing en de appelazijn door het warme sap. Daardoor wordt de honing opgenomen.

Neem een glazen fles of pot met deksel en giet de vlierbessenelixer met behulp van een trechter door de hals van de fles of pot. Sluit de fles goed af. In de koelkast is het drankje zeker 1 tot 2 maanden houdbaar. Schudden voor gebruik.

Gebruik

Je kunt de vlierbessenelixer elk dag gebruiken als immuunbooster. Neem een eetlepel puur of meng het met een beetje water. Ook erg lekker om de sap te verwerken in een smoothie, yoghurt, havermoutpapje of in de rode bieten latte!