Vega pizza ( glutenvrij ) & vegan versie
In Italië ben ik helaas nog nooit geweest, maar de Italiaanse keuken spreekt me wel aan. De verse kruiden en producten die gebruikt worden zijn inspirerend, en worden traditie getrouw doorgegeven in de familie. Ik stel mezelf voor dat we samen een keer gezellig mogen aanschuiven in een typisch Italiaans groot gezin met de sfeer en ambiance die daar bij hoort.
Deze pizza is glutenvrij, en kan op verschillende manieren worden gemaakt. Dit recept is vegetarisch, maar hier kan ook een veganistische versie van worden gecreëerd. Je kan chiazaadjes geweekt in water als een ei- vervanger proberen, en de pecorino kaas kan vervangen worden door edelgistvlokken wat ikzelf al uitgeprobeerd heb, en vind dit erg smaakvol. Ook kun je als topping allerlei soorten groente, olijven of kazen gebruiken.
De pizza is erg vullend, want het bevat veel voedingstoffen. Je kan kiezen om de helft nemen aan ingrediënten als je met 2 personen bent, of alleen als je een hele grote eter bent!
Een heerlijke pizza, een tikje anders dan je gewend bent misschien, benieuwd?
Dit recept is voor 4 personen.
De oven voorverwarmen op 180 graden.
Wat heb je nodig?
* een glazen kom
* bakpapier
* maatbekers/ maatlepels
Ingrediënten voor de bodem
* 2 cups amandelmeel
* 4 el kikkererwtenmeel
* 1/2 cup geraspte pecorino ( schapenkaas )
* 4 el gebroken lijnzaad
* 1/2 tl knoflookpoeder
* 2 eieren
* 4 el olijfolie
* 1/2 cup water
* snuf zeezout
Voor de veganistische versie gebruik je i.p.v. de pecorino, een 1/2 cup edelgistvlokken en voor de 2 eieren 6 el chiagel.
Tomatensaus
Voor de saus kun je een blikje tomatenpuree of tomatenstukjes, vers of uit blik nemen. Voeg hier een flinke snuf, of iets meer van de volgende kruiden aan toe, komijn, cayenne of paprikapoeder, oregano, basilicum, of Italiaanse kruidenmix, peper en zeezout. Voor een extra smaaksensatie kun je er wat citroensap en citroenrasp aan toevoegen.
Topping
* kastanje champignons
* broccoli
* venkel
* tomaatjes
In dit geval is er wat zachte geitenkaas overheen gekruimeld, ook kan je variëren met andere kazen of deze juist weglaten voor een vegan pizza!
Methode
Eerst alle droge ingrediënten in een glazen kom doen, daarna de eieren, de olijfolie en het water erbij, en meng dit samen. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het pizzadeeg uit. Bak het op 180 graden voor 20 minuten.
Maak intussen de tomatensaus, neem een blik tomaten in blik of tomatenpuree en meng hier de kruiden doorheen en eventueel wat olijfolie als dit te dik zou zijn. De champignons, broccoli en de venkel heb ik 10 minuutjes gebakken zodat het wat zachter wordt, maar hoeft niet. Daarna gaat de saus met de groente erop, en dan terug in de oven voor 15 minuten.