Tiramisu gluten- en suikervrij en zuivelvrije mascarpone
Je hebt soms als blogger niet altijd veel tijd (lees: geduld), als je met recepten bezig bent, en dan wil je ook nog dat de foto’s goed lukken. Bijvoorbeeld de tiramisu, die eigenlijk lekkerder van smaak is en steviger wanneer deze een nachtje heeft doorgebracht in de koelkast. Ik had het al aangesneden terwijl het nog niet was opgestijfd, zie het resultaat op de foto..
Maar niet getreurd, het is zeker de moeite waard om deze variant van de klassieke tiramisu eens te maken. Als je kiest, of al hebt gekozen, om geen of minder dierlijke produkten te eten, is het een heel goed alternatief. Ook als je niet vegetarisch of veganistisch eet is het geen straf hoor. Tevens is deze taart gluten- en suikervrij! Als je het paleo-principe hanteert, kun je de rijstmeel uiteraard vervangen door het amandelmeel te vermenigvuldigen. Zo heeft iedereen een bepaalde eetwijze, en kan je genieten vanuit je eigen manier en visie op het gebied van voeding en gezondheid.
De mascarpone is zo ontzettend lekker, deze eet ik echt overal bij, als ontbijt, tussendoortje en dessert. Als vervanging van yoghurt is het ook ideaal. Als je het een avond van tevoren maakt is het gefermenteerd* door het zuurtje in het citroensap en de appelazijn. Ik vind het dan persoonlijk beter van smaak.
*Fermentatie is een biochemisch proces waarbij met hulp van bacteriën, schimmels of gist een voedingsmiddel bepaalde stoffen in een product worden omgezet naar iets ‘nieuws’.
Ingrediënten cake
* 1 cup amandelmeel
* 1 cup rijstmeel
* 1/4 cup kokosolie
* 3 el kokosbloesemsuiker
* 2 el bakpoeder
* 2 bananen
* 1 cup rijst- of amandelmelk
———–
** optioneel 1 espresso, sterke koffie of granenkoffie, met of zonder tia maria.
Methode
Verwarm de oven op 180 graden voor. Vet een cakebakvorm in met kokosolie.
Meng het droge gedeelte en het natte gedeelte los van elkaar. In een pannetje verwarm je de kokosolie au bain marie. Als deze gesmolten is kunnen de geprakte bananen erbij en de rijstmelk.
Meng uiteindelijk alles bij elkaar, en stort het in de cakevorm. Zet het in de oven voor ongeveer 45 tot 50 minuten. Test met een prikker of het gaar is.
Als de cake klaar is laat je het afkoelen. Daarna snij je de cake horizontaal in 3 lagen. Op de eerste laag komt het koffiemengsel, dit kan espresso zijn of sterke koffie, of als je geen caffiene wilt gebruiken, een granenkoffie. Wil je het feestje compleet maken, meng door de espresso 1 el tia maria.
Dan komt er een laag mascarpone bovenop, dan weer een cakelaag, mascarpone, de derde cakelaag, en als laatste eindig je met mascarpone en maak je het af met cacaopoeder als topping. Als variatie is het ook lekker als je er nog schijfjes banaan tussen legt, of ander zacht fruit.
Ingrediënten mascarpone
* 1/2 cup macadamianoten
* 1 cup cashewnoten
* 1 el citroensap
* 1 el appelazijn
* 1/2 cup water
* 1 el agavesiroop
* snufje zeezout
Methode
De ingrediënten op het lijstje gaan allemaal de blender in, mix dit tot een romig geheel.
Het mengsel schud je vervolgens in een glazen kom en doe er een theedoek over. Zet dit een nachtje weg op deze manier. Het mag in de koelkast maar ook op kamertemperatuur.
Het mengsel zal gaan fermenteren door de citroensap en het appelazijn dat is toegevoegd.
De volgende dag kun je aan de slag om de tiramisu te maken, mischien een tip, maak een dubbele portie, het is zowiezo nog enkele dagen goed in de koelkast, en kun je genieten van meer variaties van deze lekkernij.