Rozemarijncrackers met lijn-sesam en chiazaadjes

De nazomer kent ontstuimige dagen. Onweer, regen, harde wind, soms fris voor de tijd van het jaar, en dan opeens komt de zon weer tevoorschijn. Persoonlijk vind ik de nazomer en de herfst een fijne periode, misschien omdat het mijn geboortemaand (september) is. Elk seizoen heeft z’n charmes, de winter is mooi als er sneeuw ligt en de zon schijnt, én de feestmaand december. In de lente heb je het gevoel dat je weer opnieuw kunt beginnen, in de moestuin waar de zaadjes ontkiemen, onstaat er weer nieuw leven. In de zomer gaan we genieten van de warmte, en tanken we bij in de vorm van energie en vitamine D van de zon, zodat we hiermee de winter doorkomen. Toch best fijn die vier seizoenen..

Deze rozemarijn crackers zijn niet perfect gelukt en gesneden, en zijn gebroken in ongelijke stukjes. Dat hoeft ook niet, de imperfectie is juist wat een product mooi maakt. Zo is het ook bij elk van ons, iedereen heeft iets bijzonders en unieks. Als je positief in het leven staat, vriendelijk bent en lacht, voel je je ook beter, andere merken dat (on)bewust op, en datgene is het mooie in ieder mens.

oneliner

De voedzame crackers bevatten veel zaden, namelijk chia-sesam en lijnzaden, ze bevatten belangrijke vetzuren, vezels en mineralen, die gezond zijn voor mens en dier.

Iets over hennep- chia en lijnzaadjes..

Zowel hennep- chia en lijnzaadjes zitten boordevol met de essentiele vetzuren omega-6 en omega-3. Deze hebben we nodig voor onze hersen- en zenuwcellen, ze zijn daarom voor vrijwel alle lichaamsfuncties belangrijk, waaronder het geheugen en een goed humeur. Hennepzaad is een van de rijkste plantaardige bronnen van omega-3 vetzuren, die voorkomen dat het bloed gaat klonteren en vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen zijn het natuurlijke pijnstillers, bijvoorbeeld bij atritis. Hennepzaad bevat als een van de weinge voedingsmiddelen GLA (gammalinoleenzuur), een bestanddeel van omega-6 vetzuren, dat helpt tegen het PMS syndroom. Lijnzaad, ook wel bekend als vlaszaad, bevat lignanen, die het risico op borst- en prostaatkanker verkleinen. Net als alle andere zaden zijn hennep- en lijnzaad een bron van zink, calcium en magnesium. Om van hun voedingstoffen te profiteren, kan je ze het beste malen in een koffiemolen of kleine blender, omdat ze anders minder makkelijk verteren.

zaden cracker  zaden cracker

Ingrediënten

* 3 el lijnzaad

* 3 el chiazaadjes

* 2 el sesamzaadjes

* 1 el rozemarijnnaaldjes fijngehakt

* 1/4 tl zeezout

* 1/2 cup hazelnotenmeel **

** Hazelnotenmeel kan je eenvoudig zelf maken door de hazelnoten in een keukenmachine tot een meel te malen (niet te lang anders wordt het een boter). Hazelnotenmeel kan prima vervangen worden door amandel- kokos- kastanje of ander glutenvrij meel.

Methode

Zet de lijn- en sesamzaadjes in een kommetje en schenk daar water overheen zodat ze onder staan, voeg daar ook een theelepel appelazijn aan toe. Het beste kan je dit een avond van te voren doen. De volgende dag schud je de zaden door een zeef en spoel ze af met water. Deze gaan in een kom samen met de chiazaadjes, schenk hier ook water overheen zodat het water wordt geabsorbeerd. Het mengsel wordt nu een soort gel wat bij elkaar blijft. Voeg hier het meel, zeezout en de rozemarijn aan toe, meng dit tot een massa dat iets minder plakt.  Het deeg kan meteen worden gebruikt maar als er tijd is even 1 uur laten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 160 graden.

Het deeg kan worden uitgerold met een deegroller op een gladde oppervlakte tussen 2 vellen bakpapier. Rol het uit zodat het heel dun wordt, dan worden de crackers het lekkerst.

Zet het bakblik met in de oven, ongeveer 11 tot 13 minuten, als de crackers droog aanvoelen zijn ze klaar.