Prei taart met tijm
Zijn jullie ook zo blij dat de lente is begonnen? Alles begint weer te ontkiemen, te groeien en bomen staan in pracht en praal met hun geurende bloesem. De eerste sla-plantjes staan weer fier in onze kleine kas om tot mooie groene kropjes te groeien.
Sinds we kippen in onze tuin hebben scharrelen, houd ik een composthoop bij. Hier gaan de uitwerpselen van de kippen en de rest van het groente- fruitafval op. Hiermee creër je voeding voor de grond die je kunt gebruiken i.p.v kunstmest. In een gezond eco- systeem zijn geen voedingstoffen van buitenaf nodig. Het zonlicht, de regen en de kippen bemesten de tuin. Zo proberen we een stukje deel te nemen aan een duurzamere vorm van tuinieren.
Permacultuur
Permacultuur gaat over het creëren/ ontwerpen van een duurzame leefomgeving. Hoe kun je op deze wijze aan de basisbehoefte voorzien zoals: voedsel, drinkwater, wonen, energie en het sociale aspect. Het kan samengevat worden als: werk samen met de natuur. Meer informatie over permacultuur lees je op Drabblez, waar ik een blog heb mogen plaatsen.
Iets over prei..
Prei is het hele jaar verkrijgbaar, het is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae), die als groente wordt gegeten. Prei is een groenten die caloriearm en vezelrijk is. Prei bevat de vitamines A,B, K en C, deze verhogen o.a je weerstand en beschermen je tegen verkoudheid, hart en vaatziekten en bloedarmoede. Het bevat mineralen zoals mangaan, ijzer, koper en niet te vergeten calcium en magnesium. Prei is lichter verteerbaar dan uien. Omdat prei geen oxaalzuur bevat, kan het de aanwezige minerale stoffen goed omzetten. Prei werkt licht urinedrijvend en laxerend. Dankzij het hoge gehalte aan pectine kan prei de cholesterolspiegel doen verlagen en heeft deze een bepaalde uitwerking om arteriosclerose (aderverkalking) tegen te gaan.
Deze hartige glutenvrije taart kan als lunchgerecht gegeten worden maar ook als onderdeel van het diner (avondeten). Met een heerlijk frisse salade of een soepje vooraf heb je heel lekker en voedzaam gegeten.
Ingrediënten bodem
* 1 cup kastanjemeel **
* 1/4 cup rijstmeel
* 6 el kokosolie of roomboter
* 6 el water
* 1/4 tl zeezout
** In plaats van kastanjemeel kan er gerust een ander (glutenvrij) meel worden gebruikt; bijvoorbeeld boekweitmeel.
Methode
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng het kastanjemeel en rijstmeel en zeezout in een kom. Laat de kokosolie of roomboter au bain marie smelten. Daarna kan het water en de kokosolie erbij en vorm hier een deegbal van. Is het deeg te droog voeg dan wat extra water toe, is het deeg te nat dan iets meer meel. Laat het deeg 10 minuten rusten.
Vet een lage bakvorm (doorsnede 25 cm) in met kokosolie en druk het deeg in de vorm met je vingers in een dunne laag en maak de bodem. Zet het in de oven en bak de taart ongeveer in 15 minuten op 180 graden. Als het deeg is gebakken zet de vorm op een rooster. Maak nu de vulling voor de taart.
Ingrediënten vulling
* 3 preien
* 4 eieren
* 1/4 cup kokosyoghurt
* 1/4 cup edelgist
* 1 el verse tijm
* 1/4 tl zeezout
* verse peper naar wens
Methode
Snij de prei in ringen, neem een pan en bak deze in een theelepel kokosolie ongeveer 5 minuten. Intussen kluts de eieren in een mengkom en voeg daar de kokosyoghurt, de verse tijm, de edelgist, zeezout en peper aan toe. Roer dit goed door. Meng de prei er dan ook doorheen.
Neem de bodem van de taart erbij en schenk het mengsel er overheen. Zet de taart in terug in de oven. Bak deze ongeveer in 20 minuten gaar.