Mandarijnencake met mascarpone en mandarijnen chia jam

Het is bijna december, de tijd om met het gezin, familie en vrienden deze gezelligheid te vieren.

Voor kinderen is het nog steeds spannend als het bijna sinterklaas is en ze vaak wat kadootjes krijgen. Om het geheel nog fijner te laten zijn, is het stukje snoepen en genieten ook erg belangrijk. Het liefst wel verantwoord en gezonder, maar vooral wel lekker! Typisch voor de decembermaand zijn de pepernoten, speculaaskoekjes, chocoladeletters en mandarijnen. Met het laatste maak ik een heerlijke mandarijnencake met mascarpone en een zoete mandarijnen chia jam. De ingrediënten passen goed bij elkaar en omdat het ook een cake voor de kinderen is heb ik de smaak wat zoeter gemaakt. Indien de kokosbloesemsuiker te zoet lijkt of is, kan je dit gewoon weglaten uit het recept.

De suiker-gluten- en zuivelvrije mascarpone die al eerder voorbij kwam in de tiramisu, die overigens heerlijk is als dessert of gezellig bij de thee of koffie, past hier ook weer erg goed bij.

Iets over mandarijnen..

Mandarijnen zijn oranjekleurige vruchten die iets zoeter smaken dan een sinaasappel. De mandarijn is gezond maar niet zo gezond als andere citrusvruchten. Ze bevatten een hoeveelheid vitamine C, en A. Daarnaast zit er kalium, koper, magnesium en calcium in. Dit zijn belangrijke mineralen die het lichaam nodig heeft. Er zitten ook vezels in de mandarijn. Kortom een gezond stukje fruit voor in de wintermaanden en makkelijk te pellen en te eten.

mandarijnen cake

Ingrediënten cake

* 2 cups amandelmeel

* 1 tl bakpoeder

* 1/2 tl zuiveringszout

* 2 mandarijnen gepureerd of in stukjes

* 2 eieren of 6 el chiagel (zie tip)

* 1 geprakte banaan

* 2 el kokosbloesemsuiker

* 1/4 cup amandelmelk

* 1/2 cup geraspte wortel

* 1 tl kruidnagelpoeder

Tip; maak de cake geheel veganistisch door chiagel te gebruiken i.p.v eieren. Meng 1 eetlepel chiazaadjes met 4 eetlepels water, laat deze een kwartiertje of langer staan.

Methode

Vet een cakevorm in met kokosvet of roomboter, of gebruik bakpapier. Verwarm de oven op 175 graden. Mix de droge ingredienten in een kom. In een andere kom doe je de geprakte banaan, amandelmelk, de eieren, en de geraspte wortel. Meng het geheel nu samen en schep de stukjes mandarijn (of puree) er doorheen. Dit alles kan in de cakevorm worden gedaan. Zet het in het midden van de oven. De cake is klaar in ongeveer 40 minuten.

mandarijnen cake  mandarijnen cake

Ingrediënten mandarijnen chia jam

* 3 mandarijnen

* 1 el chiazaadjes

* 1 tl honing

Methode

Schil de mandarijnen. Snij kleine stukjes van de mandarijnen en plet ze totdat het sap eruit komt, of maak gebruik van de blender om ze te pureren. Doe het mengsel samen met de theelepel honing in een glazen potje met deksel en de eetlepel chiazaadjes kunnen erbij, roer dit even door en zet dit minimaal 15 minuten weg.

Ingrediënten mascarpone

* 1/2 cup macadamianoten

* 1 cup cashewnoten

* 1 el appelazijn

* 1/2 cup water

* 1 el agavesiroop

* snufje zeezout

Methode

De ingrediënten op het lijstje gaan allemaal de blender in, mix dit tot een romig geheel.

De volgende stap ** is niet persé nodig, de mascarpone is ook lekker na een uurtje in de koelkast!

** Het mengsel schud je vervolgens in een glazen kom en doe er een theedoek over. Zet dit een nachtje weg op deze manier. Het mag in de koelkast maar ook op kamertemperatuur. Door de citroensap en appelazijn gaat het licht fermenteren.