Kappertjes van madeliefjes

Vanaf midden mei ga ik als gids wandelingen geven in De Maasheggen. Na een studie kruidengeneeskunde van alweer 5 jaar geleden, heb ik dit jaar de draad weer opgepakt.

De Maasheggen

Een landschap zoals dat nergens anders in Nederland te vinden is, met uitbundig bloeiende meidoorn- en sleedoornheggen als feestelijke lange linten.

Vroeger stonden er veel meer van zulke heggen in ons land, alleen is het uiterste oosten van Brabant hebben ze de landbouwmechanisering overleefd. De stekelige heggen dienden als perceelafscheiding en boden hout om gereedschap van te maken. Inmiddels zijn de heggen in het Maasheggengebied honderden jaren oud en wanneer je over de zandpaden tussen weilanden vol bloemen loopt, vergeet je even dat we leven in de 21e eeuw. Bron: staatsbosbeheer

De wandeling zal ongeveer 2,5 uur duren. Er komen veel soorten kruiden en struiken aan bod, bekende en wat minder bekende plantjes. De Maasheggen staat bekend om de meidoorn en sleedoorn. In de vroege lente tot in de herfst zijn er groepjes mensen die aan het bekende maasheggenvlechten doen.

Kruid-en struintocht

Op 19 mei zal de eerste kruid- en struintocht wandeling plaatsvinden. Bij De Meerstoel komen we bij elkaar om eerst te genieten van een kruidenthee en heerlijke cake met bloemen of kruiden. Tijdens deze lekkernij wordt er informatie gegeven over de wandeling en zal ik me ook voorstellen.

Alle deelnemers krijgen een stoffen ecotasje met inhoud. Hierin zal een potlood, een handboekje met leuke weetjes, tips en recepten, folders en misschien nog veel meer te vinden zijn. Hier is een link als je graag een keer de kruid- en struintocht wilt beleven.

Het volgende receptje zal ook in het handboekje staan; kappertjes gemaakt van madeliefjes.

 

 

Iets over madeliefjes

Madeliefjes zijn vrolijke eetbare bloemetjes. Er zit veel magnesium in madeliefjes.. De kosmos plant bloemen waar ze het hardst nodig zijn. Elke bloem en plant staat op precies de goede plek voor mensen. Het mineraal magnesium in madeliefjes is goed voor de hersenen en het zenuwgestel.

Voor medicinaal gebruik worden vaak de bloemetjes gedroogd. Deze kunnen als thee worden gezet die helpt bij een maagslijmvliesontsteking, reumatische problemen, artritis, lever- en nierstoornissen en als zuiverend middel voor het bloed. Een aftreksel van de wortel wordt gebruikt bij eczeem ademhalingsproblemen, reumatische pijnen en heftige menstruatie.

De knoppen van madeliefjes kunnen in azijn worden ingelegd zodat je zelf kappertjes maakt. De knopjes hebben een nootachtige smaaktint. De blaadjes zijn klaar te maken in een salade, net als de bloemetjes. De onderdelen van dit plantje kun je ook gebruiken in een smoothie. De blaadjes kunnen gekookt worden in de soep of een stamppot.

Ingrediënten

* handvol gesloten madeliefjes

* 1/4 tot 1/2 liter appelazijn

* 1 tl venkelzaad

* 2 steranijs

* 1 tl gekneusde peperkorrels

* 1 tl zeezout

Methode

Pluk de madeliefjes als ze gesloten zijn. Maak een mengsel van de peperkorrels, steranijs, venkelzaad en dille. De madeliefjes kunnen in een schoon potje. Neem een steelpan en voeg het azijn en de kruiden toe. Verwarm het geheel even. Daarna schenk het mengsel bij de madeliefjes en laat het afkoelen. Goed afsluiten en zet het potje met de kappertjes voor een maandje weg. Tip: zet de datum erbij. Na enkele weken kunnen ze gegeten worden.