Geroosterde speltvlokken met palmkool, zwarte bonen, rozijnen en avocado

Wat vliegt de tijd.. het is alweer december. De laatste weken van het jaar 2018.

Er zijn al heel wat onderwerpen aan bod gekomen in al mijn blogs van de afgelopen jaren. Steeds probeer ik een item in een blog te verpakken, samen met wat informatie over een ingrediënt die dan verwerkt wordt in een vaak eigen recept.

Duurzaamheid

Dit jaar werd ik me nog meer bewust van het feit dat duurzaam leven erg belangrijk is.

De oceanen worden steeds meer vervuild door afval. Een grove schatting is dat tachtig procent van het afval op zee rechtstreeks van land komt, het gaat dus om miljarden kilo’s per jaar. De Plastic Soup Surfer  draagt een steentje bij tegen de vervuiling van al het plastic. Zijn campagnes combineren plastic bewustzijn, verontreiniging met creativiteit, innovatie en constructieve oproepen tot actie.

Merijn’s missie: Plastic waste should not exist at all, it should be regarded as a resource.

Wisten jullie dat de productie van één pond vlees ongeveer 11.250 liter water kost?
Er is minder water nodig om een vegetariër of veganist (een die geen vlees, eieren of melkproducten eet) een jaar lang van voedsel te voorzien, dan er nodig is om één maand voedsel voor een vleeseter te produceren. Met het water dat verbruikt wordt voor de Nederlandse rundvleesconsumptie, kan een derde van de hele wereldbevolking een jaar lang in haar drinkwaterbehoefte voorzien.

Vegetarisch eten is erg lekker, gezond en gevarieerd, ook op langere termijn beter voor de mens, dier en omgeving. Waarom niet een dag (of meerdere dagen) in de week een vlees-en visloze dag!

Als we met z’n allen eens minder vlees zouden consumeren maakt dat een groot verschil.

Geroosterde speltvlokken met palmkool, zwarte bonen, rozijnen en avocado

Recepten onstaan vaak doordat je eens wat smaken uitprobeerd bij elkaar en verschillende combinaties te maken. Dit lunch gerecht is ook zo onstaan. Soms kijk ik in de koelkast wat er ligt en combineer ik wat smaken bij elkaar. Meestal is het een succes. Ras el hanout kan zelf worden gemaakt als je de ingrediēnten in huis hebt of haalt. Ras el hanout (Râs al hânout, رأس الحانوت) is een Marokkaans kruidenmengsel van soms 20 of meer specerijen. Het recept volgt hieronder:

Ingrediënten Ras el hanout

* 1 tl kaneel

* 2 tl korianderzaadjes

* 2 tl komijn

* 1 tl kurkuma

* 1 tl gemberpoeder

* 1 tl witte en/of zwarte peper

* 1/4 tl kruidnagel

* 1/4 tl anijszaadjes

* 1 tl kardemom

* 1/4 tl nootmuskaat

* 1/4 tl cayennepeper

** optioneel gedroogde lavendel of rozenknopjes

Methode

Meng met een vijzel alle kruiden tot een egaal mengsel. Doe het mengsel in een potje dat je kunt afsluiten.

Iets over palmkool

Palmkool, zwarte kool (Nederlands); Toskanischer Kohl, Palmkohl, Zierkohl (Duits); chou palmier, chou noir (Frans); black Tuscany kale, dinosaur kale, Tuscan lacinato kale (Engels); cavolo nero, nero di Toscane (Italiaans)
Een mooie (boeren-)kool met blauwgroene gelobde bladeren, die als ze wat groter zijn, gaan afhangen. Als ware het een palmboom.
Palmkool is rijk aan vitamine K en stoffen met geneeskrachtige eigenschappen. Deze stoffen bestrijden de vrije radicalen in ons lichaam, die zorgen voor vroegtijdige veroudering en de bijbehorende kwalen en ziektes. Ook heeft de kool een ontstekingsremmende werking, wat bijdraagt aan gezonde darmen.
Van palmkool is bekend dat het in de Romeinse tijd werd verbouwd. Het is een typisch Toscaanse kool die in de 19e eeuw volop in Nederland werd geteeld. Het is een kool met een verfijnde smaak, milder dan de andere kolen. Er kunnen lekkere gevarieerde recepten met deze kool gemaakt worden. Het kan in een stamppot worden verwerkt, in pasta’s, soepen, stoofpotten, smoothies of in het volgende recept wat ik bedacht ter plekke.

  

Het recept is op basis van 2 personen als lunchgerecht of hoofdgerecht.

Ingredienten

* 1 cup speltvlokken **

* 1 tl Ras el hanout

* 8 stelen palmkool

* handvol rozijnen

* blik zwarte bonen

* 1 avocado

* zeezout en peper

** In plaats van speltvlokken kunnen er ook havervlokken/ havermout worden gebruikt.

Methode

Strip met de hand het bladgroen van de dikke nerf en was de palmkoolbladeren. Er gaat 1 el roomboter of kokosolie in een pan. Doe dan 1 cup speltvlokken erbij en bak dit een minuutje. Dan kan de ras el hanout erbij. Na enkele minuten kunnen de kleiner gesneden bladeren van de palmkool erbij. De bladeren zullen wat slinken. Na een minuut of 3 kunnen de zwarte bonen erbij. Daarna de rozijnen. Breng op smaak met peper en zeezout indien gewenst.

Neem een mooi bord of kom en de geroosterde speltvlokken met zwarte bonen- kool en rozijnen kan erop gedaan worden. Prak een avocado fijn en eet deze erbij.