Courgette carpaccio
Als iemand die absoluut geen vlees eet, klinkt het woord carpaccio niet zo lekker in je oor. Maar een vegetarische variant maak je gewoon met groenten. Met courgette in het seizoen is de keuze snel gemaakt. In onze moestuin groeit de soort, ‘Blanco Medio Largo’ / ‘Lebanese White Bush’ genaamd. De zaden zijn gekocht bij Vreeken’s Zaden die een fraaie collectie aanbieden op hun website. #notsponsored
Het recept wat ik gekozen heb bij dit blog is lekker zomers. De carpaccio smaakt goed als voorgerecht bij een gezellig diner of als lunch. Met de frisse zoete smaak van de jonge courgette, het zoutje van de feta en de zongdroogde tomaatjes, het knapperige van de paranoot en de geurige basilicum maakt dit geheel een smaakvolle beleving. Wisten jullie dat een paranoot veel selenium bevat en dat je er niet heel veel van mag eten? Teveel ( meer dan 100 gram) kan namelijk een selenium vergiftiging opleveren. Ongeveer 3 tot 5 per dag is een gezonde dosis.
High Tea
De laatste maanden komen er aanvragen voor een High Tea. Met deze mooie zomer is het ook erg fijn om buiten te zijn, een hapje en een drankje te doen. Een aantal weken geleden heb ik een vegetarische High Tea verzorgd voor 12 dames. Het verzoek was om deze in 3 gedeeltes te verzorgen.
We begonnen met zoet, aardbeien- en blauwe bessen muffins– brownies– kokos citroen bonbons– bananenbrood– chocolade en aardbeiensaus erbij. Daarna volgde het hartige gedeelte. Een courgettesoep- pastinaak groententaart– hummus- pesto– veganistische tonijn- en zadencrackers. Als afsluiter het dessert, met een mango citroen vanille taartje en een ‘hangop’ gemaakt van kokosyoghurt en aardbeien. De kruidenthee die erbij gedronken werd was een zelfgemaakt en gedroogd mengsel van paardenbloem- brandnetel en munt.
De volgende High Tea is eind augustus bij ons in de tuin. Hopelijk blijft het nog even mooi weer.
Iets over courgette..
Een courgette is de ongerijpte vrucht van de soort uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae), die als groente wordt gegeten. Oorspronkelijk komt de courgette uit Mexico en uit het zuiden van de Verenigde staten. Het woord courgette komt uit het Frans en is een verkleinwoord van courge, dit betekent merg. Een courgette bevat een kleine hoeveelheid vitamine A, B1, B2, B6 en in grotere mate vitamine B11 en C. Daarnaast bevat het mineralen zoals kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Ook bevatten ze vezels, ook al is dit niet een enorme hoeveelheid.
Courgette is bij uitstek goed voor de ogen. Niet alleen omdat er vitamine A in zit, maar ook omdat het de fytonutriënten luteïne en zeaxanthine bevat. Deze twee voedingscomponenten kunnen grauwe staar voorkomen. Het mooie aan de antioxidanten van courgette is dat ze behouden blijven tijdens het invriezen of het stomen van een groente. Nu is de courgette zo supermals dat hij in principe rauw kan worden gegeten.
Courgette is lekker en veel gezonder als het zijn ´bijt´ behoudt. Bovendien moeten de zaadjes niet verwijderd worden want deze bevatten gezonde polyfenolen. De schil is ook erg gezond maar heeft als nadeel dat hij tientallen soorten pesticiden kan bevatten. Daarom is het veel beter om deze groente in biologische variant te kopen.
Het recept is voor 2 personen als voorgerecht en voor 1 persoon als lunch.
Ingrediënten
* 1 courgette
* blokje geiten- of schapenfeta
* potje zongedroogde tomaten
* 5 fijngehakte paranoten
* handje basilicum
* olijfolie ( optioneel)
Methode
Snij de courgette in hele dunne schijfjes, of gebruik de mandoline voor een ultradun resultaat. Leg de schijfjes op een bord. Haal de zongdroogde tomaatjes uit het potje en snij deze in stukjes. Hetzelfde voor de schapenfetakaas, deze kun je er ook boven verkruimelen met je handen. De paranoten hak je ook in kleine stukjes. Maak het bordje af door wat fijngesneden basilicum als topping erover te doen en eventueel een scheut goede olijfolie.