Chili sin carne

Er zijn zoveel verschillende “keukens”, dan bedoel ik natuurlijk de smaken en geuren van allerlei landen. Niet alleen wat er gegeten wordt in een bepaald land, maar het hele plaatje rondom hun cultuur is erg interessant en maakt nieuwsgierig.

We kunnen elke dag/week, een gerecht maken uit een land dat je graag eens bezoekt. Met de gedachte zijn we dan toch even op die plek. Er staan in ieder geval nog heel wat reizen gepland in mijn hoofd, nu nog maar eens kijken of de dromen mogen uitkomen..

In Mexico eten ze veel vlees en bonen, toch? Vlees is niet mijn favoriet, en eet dit al langer als 12 jaar niet meer, maar af en toe bonen en peulvruchten vind ik niet verkeerd, het bevat proteïne.

De smaken van de chili sin carne zijn pittig en verwarmend. De cacao hierin maakt het gerecht tot een compleet geheel.

Deze hoeveelheid is voor 2 tot 3 personen.

chili sin carne

Ingrediënten

* 1 ui

* 1 paprika

* 1 wortel

* 1/2 tot 1 cup gemengde bonen ( bruine, kidney, kikkererwten )

* 1 cup verse tomaten, of een blik/glas stukjes tomaat

* 1 el kokosbloesemsuiker ( optioneel)

————-

Kruidenmix

* 1/4 tl chilipoeder

* 1 tl kaneel

* 1 tl komijnpoeder

* 1 tl oregano kruiden

* 1 el cacaopoeder

* 1/4 tl zeezout

kruiden mix

Methode

Fruit de ui aan, vervolgens voeg je er de stukjes paprika en wortel aan toe. Enkele minuten later kunnen de bonen en de tomaten erbij. Maak het kruidenmengel intussen en schud deze bij de rest. Met de deksel op de pan laat je het op zacht vuur garen, af en toe roeren. Als de wortel iets zachter is geworden is het klaar. Alles bij elkaar duurt dit proces ongeveer 15 tot 20 minuten. Serveer de chili sin carne met rijst of wraps.

 

Iets over paprika..

Paprika is een veelzijdige groente die op verschillende manieren kan worden gegeten: rauw, geroosterd, geroerbakt, in ovenschotels. Capsaicine, de stof die paprika en pepers scherp maakt, heeft een antibacteriële werking en werkt ontstekingsremmend en opwekkend. Paprika zuivert de neusholten. Paprika’s zitten boordevol vitamine A en C ter versterking van het immuunsysteem: met paprika’s zijn infecties buiten de deur te houden. Deze vitamines zijn ook onontbeerlijk voor een gezonde huid en longen en beschermen bovendien tegen kanker. Verwarmde paprika’s verliezen veel van hun eigenschappen, verwerk ze indien mogelijk rauw. Als lid van de nachtschadegewassen kan paprika symptomen bij artritis versterken en irriterend werken op de darmen bij mensen die er gevoelig voor zijn.