Cashew noten-crèmekaas
Als je een lactose intollerantie of een gevoeligheid hebt voor zuivel, is het soms lastig maar gelukkig zijn er tal van opties waar je uit kunt kiezen tegenwoordig. We worden creatief op het gebied van gezondheid. De blender en/of keukenmachine is vaak niet meer weg te denken in de keuken. Ik gebruik ze vrijwel iedere dag.
Deze romige kruidige zachte kaas is een lekker alternatief als je eens wat anders wilt dan hummus, guacamole of een andere crème-cheese. De smaak is heerlijk, en de dipkaas is een goede keuze als je een gevoeligheid hebt ontwikkeld voor dierlijke produkten. Maar.. andersom kan het ook zijn dat je een allergie voor noten hebt, dan is deze optie helaas niet verstandig, dit kan zelfs gevaarlijk zijn.
Iets over cashewnoten..
De gezondheidsvoordelen van deze notenkaas zijn super. De cashewnoten zijn hoog calorisch, maar zijn rijk aan “hart-vriendelijke” enkelvoudige onverzadigde vetzuren. Deze essentiële vetzuren helpen bij het verlagen van schadelijke LDL- cholesterol (slecht) terwijl ze het HDL- cholestorol (goed) verhogen. De cashewnoten zijn een bron van eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Met name de mineralen ijzer, magnesium, mangaan, zink, selenium, koper, kalium en calcium zijn belangrijke micronutriënten in deze noot. De essentiele vitamine zoals B1, B2, en B3 B5, B6 en B11 zijn ook goed vertegenwoordigd in deze zoete knapperige noot.
Ingrediënten
* 1 cup cashewnoten ( geweekt 1 uur )
* 1/4 cup edelgist
* 1/8 tl knoflookpoeder of 1 verse teen
* 1 tl mosterd
* 1/4 cup water
* 2 el appelazijn
* 1 el citroensap
Methode
De cashewnoten worden zachter en beter handelbaar in de blender, als je ze zeker een uurtje (of meer) weekt in water. Doe de noten in de blender samen met de andere ingrediënten en blend dit samen tot een romig geheel. Zet de kaas minimaal een uurtje in de koelkast, de smaken worden hierdoor nog beter.