Bouillonpoeder gluten-zuivel-suikervrij vega/vegan
In mijn keuken knutsel ik wat af! Met biologische produkten uit de winkel of bij de lokale boer en met eigen oogst uit de moestuin. Er groeien nu zelfs brandnetels die ik gezaaid heb met biologische zaden van Vreeken’s. In de ochtend pluk ik een aantal toppen die in de smoothie gaan. Zo krijgen we toch een portie ijzer, magnesium, vitamine A en C, kalium, mangaan en calcium binnen.
Kruiden zijn zo veelzijdig en gezond, ze kunnen medicinaal worden ingezet en ze maken gerechten op de juiste smaak. Van het recept komt de tijm, lavas en oregano van eigen tuin, deze zijn geplukt en gedroogd. Daarna zijn de kruiden fijn gemalen in een koffiemolen tot piepkleine blaadjes tot een poederachtige substantie. Dit doe ik geregeld met kruiden die te groot of teveel worden in onze tuin.
Signatuurleer
De signatuurbeschrijving van de plant (het ‘signum‚ betekent teken), zegt iets over de uiterlijke verschijningsvorm van de plant. De uiterlijke kenmerken, zoals kleur, geur, beharing, smaak, structuur en vorm, maar ook de plaats waar de plant groeit geven aan wat de werking is van de plant. Feitelijk laat de plant ons dus zien wat zijn krachten zijn. Hierbij wordt zowel naar de hele plant als gedeelten ervan gekeken.
De signatuurleer gaat grotendeels terug op Paracelsus (1493-1541, arts en theoloog uit Zwitserland). Hij stelde dat alle planten op aarde tot nut van de mensheid zijn. De schepper zou aan alle planten die geen duidelijke functie als voedsel- of vezelplant hebben, een uiterlijk kenmerk (signatuur) hebben meegegeven dat aangeeft voor welke aandoeningen de plant geschikt is.
Er zijn leuke workshops die ik met veel plezier geef waarbij er gekookt wordt met kruiden. Ook is het mogelijk om een kruidenwandeling met een groepje, maar ook solo te beleven is. Wil je meer informatie hierover, kom dan gezellig een keer langs en maak dit workshop mee!
Iets over lavas..
Lavas heet ook wel maggiplant. De plant kan wel twee meter groot worden. Je kunt dit kruid gebruiken om soepen, salades en warme maaltijden mee te verrijken. Als je lavas door het eten doet mis je het zout helemaal niet, het geeft een lekker aroma. Het kruid lavas is dus ideaal voor mensen die een zoutarm dieet volgen. Lavas heeft verschillende geneeskrachtige werkingen. Het is eetlustopwekkend en het verlicht keelpijn en spijsverteringsproblemen. Daarnaast geeft de maggiplant extra energie en werkt het verlichtend bij reumatische pijnen. Lavas bevat vitamine A, calcium, koolhydraten en eiwitten en werkt vocht afdrijvend. Zwangere vrouwen moeten het kruid niet (teveel) gebruiken omdat lavas de doorbloeding (van de bekkenorganen) bevordert wat ongewenst is tijdens de zwangerschap.
Soep maak ik geregeld. Van de courgette uit de moestuin, tot allerlei soorten gemengde groentesoepen die altijd favoriet zijn. Met kruiden erbij maak je hier een heerlijkheid van. Kruiden zijn smaakmakers zodat er minder zout aan toegevoegd hoeft te worden en je proeft allerlei combinaties die verrassend kunnen zijn.
Sinds ik deze zelfgemaakte bouillon heb gemaakt, wordt deze niet alleen in soepen gebruikt maar ook in groente gerechten en als basis voor sauzen en dressings. Echt een aanrader deze combinatie. Er kunnen ook vervangende kruiden worden gemengd, indien deze niet in je buurt te vinden zijn.
De inhoud van de weckpot is ongeveer 1 cup (250 ml) bouillonpoeder.
Ingrediënten
* 1/2 cup edelgist
* 1/4 cup rijst- of quinoameel
* 3 el zeezout
* 2 el gedroogde lavas
* 1 el gedroogde tijm
* 1 el uienpoeder
* 1 el gedroogde oregano
* 1 tl kurkuma
* 1/2 tl zwarte peper
* 1 tl korianderzaad verpulverd
Methode
Alle ingrediënten kunnen in een kom worden gemengd.
Doe het mengsel in een glazen pot of inmaakfles die je af kunt sluiten.
——————
Recept bouillonsoep
Neem 1 eetlepel homemade bouillonpoeder en 1 cup (= 250 ml) gekookt water. Roer dit goed door en geniet ervan.
Het poeder kan ook makkelijk als smaakmaker over allerlei gerechten worden gestrooid. Maak er een pesto, dipje, dressing of smeersel van!