Bloemkool rijst met avocado, kiemen en citroen

Bloemkool is weer in het seizoen, dus niet overgevlogen, of met een vrachtschip hiernaar toe gebracht vanuit een ander land. De Nederlandse bloemkool is zo puur van smaak, dan wel de biologische variant, dat proef je echt.

Met deze groente kun je zoveel gerechten maken, van bloemkoolpap in de ochtend tot een heerlijk vegetarische schotel waarin je deze koolsoort verwerkt. Vroeger maakte mijn moeder de bloemkool altijd met een romig botermelk sausje met noodmuskaat, als kind vond ik dat ook best lekker!

De laatste jaren is het hip om groente om te toveren in spagettislierten, couscous/ rijst of plakjes, gefermenteerd of even gebakken, en natuurlijk rauw! Al eerder maakte ik een blog over bloemkoolrijst, maar nu heb ik het gebakken in kokosolie een paar minuten. Met een toevoeging van kruiden en specerijen maak je een heerlijke dish!

bloemkoolrijst gebakken  bloemkoolrijst

raapstelenkiemen  bloemkoolrijst

Ingrediënten

* 1 bloemkool

*  1 el kokosolie

——

* 1 tl paprikapoeder

* 1 tl korianderzaadjes (fijngestampt in een vijzel)

* zeezout naar wens

* peper

* snuf cayennepoeder

Methode

Snij de bloemkool in stukken nadat je het hebt schoongemaakt en het groene blad hebt verwijderd. In de keukenmachine maal je de bloemkoolroosjes tot een rijstsubstantie. Doe 1 eetlepel kokosolie in een pan en bak de bloemkoolrijst enkele minuten. Maak intussen het kruidenmengsel en doe dit bij de bloemkoolrijst. Roer dit door en bak ongeveer 5 minuten het mengsel.

Neem 2 borden en verdeel het mengsel. Deze hoeveelheid is voor 2 personen.

Als topping kun je een avocado erbij eten, een eetlepel notenpasta, een eitje, verse kiemen of sla, en wat hazelnoten erover strooien. Het citroensap is er lekker fris bij.

Wat zijn kiemen? Kiemen zijn jonge, net ontkiemde plantjes!

————-

Iets over bloemkool..

Er zit veel vitamine C in bloemkool. Er zit ook vitamine K, B6 en B11 in. Het bevat ook wat vitamine B1, B2 en B3. Deze koolsoort is een goede leverancier van mineralen zoals kalium, mangaan, molybdeen en fosfor, en in bloemkool zit calcium, en stofjes die het lichaam helpen calcium op te nemen. Bloemkool is dus o.a. goed voor je botten. Calcium zit voornamelijk in de groene bladeren. Deze zijn namelijk eetbaar ( wel verstandig om de biologische variant te nemen ).