Avocado tahini dressing en een simpele salade

Sommige salades hebben iets meer nodig, niet alleen een goede olijfolie, een zuurtje en een zoetje maar een wat dikkere romige variant. Bij deze eenvoudige salade is dit een extra bonus zullen we maar zeggen..

De dressing is rijk aan calcium door de tahini ( gemalen sesamzaadjes ), de avocado maakt het onverzadigde vetten verhaaltje compleet en de koriander is een sterke ontgifter. Wat een voordelen!!

Iets over Calcium..

Calcium ( kalk ) is een mineraal dat het meest aanwezig is in ons lichaam. De meeste kalk uit de voeding wordt gebruikt voor de groei en het onderhoud van botten en tanden. Circa 90 % van de lichaamskalk is opgeslagen in het beendergestel. Behalve voor de gezondheid van botten en tanden is calcium ook belangrijk voor de volgende functies in ons lichaam.

1. Vervult een onmisbare rol bij de regulering van de bloeddruk en bij de normale bloedstolling.

2. Calcium helpt verder bij het transport van stoffen in en uit de lichaamscellen.

3. Nodig voor de activering van uiteenlopende enzymen.

4. Van vitaal belang voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Problemen kunnen ontstaan als er geen kalk meer aangevuld wordt en de voorraad verdwijnt, hieruit kan er osteoporose ( botontkalking ) ontstaan. Dus het erg belangrijk om dit mineraal geregeld te nemen via voeding. De ADH ( aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ) van calcium bedraagt ongeveer 1 gram per dag.

De beste natuurlijke bronnen van calcium zijn: groene bladgroente, groene kool, broccoli, sesamzaadjes ( ook tahini ), roggebrood en zuivelproducten (mocht je hier voor kiezen).

Superfoods zoals gojibessen, macapoeder, hennepzaadjes, chlorella, rauwe cacaopoeder, spirulina, kokoswater, aloë vera blad, chiazaadjes, bevatten een geweldige hoeveelheid calcium die je als aanvulling kunt gebruiken.

Ingrediënten

* 1/4 cup water

*  limoen- of citroensap

* 1/2  avocado

* 1 el koriander

* 1/8 cup tahini

Methode

Alle ingrediënten in een blender of met de staafmixer mengen tot een romig geheel.

avocado tahini dressing  Toamten salade 3

Hier past dus zoals gezegd een simpele salade bij maar natuurlijk kun je ook flink uitpakken met je ideeën!

Ingrediënten salade

* sla

* tomaatjes ( in verschillende kleuren )

* komkommer

* kersen of ander seizoensfruit

Iets over tomaten..

De tomaat is een van de meest gegeten groentesoorten. In tegenstelling tot veel andere fruit- en groentesoorten is het in sommige gevallen gezonder de tomaat gekookt te eten. Bij verhitting komen bepaalde voedingstoffen, zoals lycopeen, fyoeen en fytoflueen vrij, de carotenoïden die tomaten hun rode kleur en beschermende kracht geven. Aangezien deze carotenoïden oplossen in vet, meten ze worden gegeten met wat ” vet ” om opgenomen te kunnen worden ( zie de salade en dressing hierboven ). Tomaten met olijfolie is ook een aanrader..

De grote hoeveelheid vitamine C en kalium in tomaten maakt ze nuttig in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Maar deze ” vrucht ” is niet altijd erkend als een gezond voedingsmiddel. In sommige gevallen schijnt het de symptomen van artritis te verergeren doordat het solaninen bevat. Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie net als de aubergine en de aardappel.