Aardbeien vanille & appel kaneel crumble
Als je een vrije dag hebt of weekend, wat is dan heerlijker om in de ochtend een crumble te maken, daarna kruip je nog even onder de ” wol ” wachtend op de reuk die zich verspreid door het hele huis, heerlijk! Na ongeveer een half uurtje loop je naar de oven, en ziet dat de crumble bijna klaar is om gegeten te worden. Nu nog een lekker kopje koffie met warme amandelmelk erbij, of een heerlijke kruidenthee om de dag mee te beginnen.
Deze twee soorten fruitcrumbles zijn een perfecte keuze in de overgang van zomer naar herfst. Hier in de buurt zijn nog steeds lekkere aardbeien te verkrijgen, o.a bij Aardbeienland in Horst ( www.aardbeienland.nl ), deze koop ik dan maar al te graag nog de komende maand! Welke ga jij maken, de appel of de aardbeienvariant, of allebei?
Je hebt een bakschaal nodig van porselein of glas die in de oven mogen, en een kom om alles in te mengen. De oven voorverwarmen op 175 graden.
Ingrediënten voor de aardbeien vanille crumble
* 2 cups glutenvrije havermout
* 5 eetlepels havermeel ( meel gemaakt van havermout )
* 1/2 cup pecannoten ( in stukjes )
* 5 eetlepels kokosolie
* 5 eetlepels ahornsiroop
* 1/4 tl vanille
* snufje zeezout
———
Ingrediënten voor de fruitlaag
* 2 cups aardbeien ( gehalveerd )
* 1 tl vanille extract of verse vanille van het stokje
Methode
Snij de aardbeien in 2 helften. Meng het samen met de vanille en zet opzij.
Voor de crumble meng je de havermout, havermeel en de pecannoten in een kom samen met de kokosolie ( niet gesmolten ), de ahornsiroop en de vanille. Met je handen gaat dit het gemakkelijkst. In een bakvorm giet je het fruitgedeelte, daar bovenop kruimel je de crumble en druk het stevig aan. De oven is voorverwarmd op 175 graden en de gevulde bakvorm kan erin worden gezet.
Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je kunt smullen van deze lekkernij.
————–
Ingrediënten appel kaneel crumble
* 2 cups havermout
* 1/2 cup walnoten ( in stukjes )
* 5 el ahornsiroop
* 5 el kokosolie
* 1 el kaneel
* snufje zeezout
————–
Ingrediënten voor de fruitlaag
* 2 cups appel
* 1/4 cup rozijnen ( optioneel )
* 2 el ahornsiroop
* 1 tl kaneel
Methode
Snij de appels in stukjes en meng deze met het kaneelpoeder en de ahornsiroop. Zet even opzij.
Voor de crumble meng je de havermout, havermeel, de walnoten in een kom samen met de kokosolie ( niet gesmolten ), de ahornsiroop en de kaneel. Met je handen gaat dit het gemakkelijkst. In een bakvorm giet je het fruitgedeelte, daar bovenop kruimel je de crumble en druk het stevig aan.
De oven is voorverwarmd op 175 graden en de gevulde bakvorm kan erin worden gezet. Het staat ongeveer 30 minuten in de oven.