Instant havermout met 5 variaties havermout porridge + overnight oats
Havermout heb ik altijd op vooraad. Een aantal dagen in de week staat er dan ook iets met havermout op het menu. Het is vezelrijk en is erg voedzaam. Een ontbijt met havermout is makkelijk te maken, helemaal als je het al hebt voorbereidt. Het voorbereiden heeft tegenwoordig een hip woord en noemen het meal preppen.
De instant havermout variaties zijn easy te maken. Je kunt je favoriete ingrediënten bij de basis samenvoegen zoals noten, zaden, gedroogd fruit, specerijen en superfoods. De combinaties zijn eindeloos. Fijn detail; de instant havermout preps zijn goedkoper dan in de winkel. Wellicht ook gezonder, omdat er geen toegevoegde suikers en additieven zijn toegevoegd.
Iets over haver
Haver is een graan met een goede bron aan koolhydraten, bevat veel oplosbare en onoplosbare vezels. dit wil zeggen dat het langzaam verteert en de bloedsuikerspiegel niet snel laat stijgen. De vezels zorgen voor een gezonde darmfunctie: afvalstoffen worden erdoor opgenomen. Het haverextract kan zelfs ingezet worden om angsten en depressie te onderdrukken. Het verlaagd het cholesterolgehalte. Haver bevat vitamine B, E en de mineralen zink en ijzer. deze zijn nodig voor een gezond zenuwstelsel. Silicium ook een mineraal van haver, is weer goed voor een mooie huid en sterke botten. De moeite waard om dit graan te gebruiken in papjes, koekjes en deze smoothie. Gebruik een glutenvrije variant als je twijfelt over een gevoeligheid van gluten.
In dit blog een aantal variaties. Laten we beginnen met de basis. Ik maakte een flinke pot met het driedubbele van de aangegeven hoeveelheid van een portie. Zo kan je even vooruit zonder na te denken, wat er bij elkaar gezocht moet worden voor een goede basis havermout. Je hoeft alleen maar (plantaardige) melk toe te voegen. Ideaal toch!?
Ingrediënten basis instant havermout
* 1 cup havermout
* 1 el chiazaadjes
* 1 of 2 el kokosbloesemsuiker
* 1/4 tl vanille (merg van een vanilleboon)
* snuf zeezout
5 combinaties met verschillende smaken
De volgende combinaties zijn stuk voor stuk heerlijk. Het is altijd fijn om keuzes te hebben, omdat je graag een keer een ander smaakje wilt proeven. Mijn favoriet is waarschijnlijk de kurkuma mango en de cheesecake citroen havermout versie. De matcha kokos is ook erg verrassend. De pumkin spice pecan is lekker spicy voor de komende herfstdagen en de chocolade maca kan het hele jaar door.
Ben benieuwd waar jullie voorkeur naar uit gaat!
Kokos matcha havermout
Ingrediënten
* 1 portie basis havermout instant
* 1 el matcha poeder
* 2 el kokosrasp
Kurkuma mango havermout
Ingrediënten
* 1 portie basis havermout instant
* 1 el kurkumapoeder
* 1 tl gemberpoeder
* 1/2 tl kardamom
* 1/2 tl kaneel
* 2 el klein gesneden gedroogde mango
Cheesecake citroen havermout
Ingrediënten
* 1 portie basis havermout instant
* 1/4 tl vanillepoeder (merg van een vanilleboon)
* 2 el geschaafde amandelen
* 1 tl citroenrasp
Pumkin spice pecan havermout
Ingrediënten
* 1 portie basis havermout instant
* 1 el pumkin spice
* 1 el pompoenpitten
* 2 el pecannoten
Chocolade maca havermout
Ingrediënten
* 1 portie basis havermout instant
* 2 el cacaonibs
* 1/2 tl kaneel
* 1 el cacaopoeder
* 1 tl macapoeder
* 3 el klein gesneden dadels
Methode voor een warme havermout porridge
Schenk 1 cup (250 ml) plantaardige melk in een steelpan en doe er 1 portie havermout instant bij met de gekozen smaak.
Zet het op het fornuis en laat het mengsel warm worden. Zet het vuur lager als het bubbelt. Kook de havermout voor ongeveer 3 minuten. Neem een kommetje en doe het mengsel erin. Maak het nog af met bijvoorbeeld wat vers fruit, notenpasta, pindakaas of kokosslagroom.
Methode voor een overnight oats
Doe 1 portie instant havermout + gekozen smaak toe aan een potje met deksel. Schenk 3/4 cup plantaardige melk en 1/4 cup plantaardige yoghurt toe aan het mengsel. Roer dit door en zet het potje in de koelkast. Bij voorkeur 1 nachtje. De volgende dag is het klaar. Doe de overnight oats in een kom en geniet. Een fruit topping is een aanrader.