Vegetarisch kerstmenu 2015
Het is begin december als ik een begin maak met dit blog en bedenk me ineens dat het wel eens leuk zou zijn om een reeks recepten te maken voor jullie! Ik ga dezelfde dag al aan de slag, maar eerst een kopje thee met een zelfgemaakt amandelkoekje.
Recepten krijgen al vorm in je hoofd gedurende de dag als er een moment van rust is. Het is belangrijk om hier bewust van te zijn en ervan te genieten al is het maar 5 minuten. Als je gestresst raakt of bent leg dan eens je handen op je buik en adem 4 tellen in, 4 tellen vasthouden, dan 4 tellen uitblazen, herhaal dit een aantal keer en voel dat je rustiger wordt.
Dankbaarheid geeft ook een gelukkig gevoel. Een gezond lichaam, soulmates, lieve mensen om je heen, het buiten zijn in de natuur, je eigen groente en fruit verbouwen, vul zelf maar in..
Juist de kleine dingen die niets of weinig kosten zijn vaak het allerfijnste zoals een glimlach, de warmte van de zon of een knuffel die vanuit het hart gegeven wordt. Waar zijn jullie dankbaar voor?
Een aantal recepten die voorgesteld worden staan al op dit blog en zijn dik de moeite waard om deze in het kerstmenu te vermelden. Het hoofdgerecht bestaat uit nieuwe recepten. De salade kan eventueel ook als voorgerecht dienen, of lekker fris bij de rest. De venkelpuree is romig en vol van smaak, een heerlijk bijgerecht. Het hoofdgerecht is ook zo lekker, de spruitjes en de boerenkool als typische wintergroente en de peer en hazelnoten die er goed bij smaken. Veel verschillende groente spelen een rol in dit kerstmenu, als er behoefte is aan een aanvulling met vlees of vis kan dit uiteraard toegevoegd worden voor de tafelgenoten die dit wensen.
Voorgerecht
Het voorgerecht is een klein kopje uiensoep, met rozemarijncrackers en tomatentapenade.
Het diner bestaat uit allerlei gerechten:
* salade van peterseliewortel/wortel en granaatappeldressing
* venkel puree
* geroosterde spuitjes boerenkool peer en hazelnoten
Ingrediënten salade van wortel peterseliewortel of pastinaakslierten en een granaatappeldressing
* 1 grote peterseliewortel of pastinaak
* 1 grote wortel
* granaatappelpitjes
* pijnboompitten
* peterselie
Methode
Slierten kunnen gemaakt worden met een spirelizer of met een dunschiller. Er kunnen ook schijfjes gesneden worden of met een rasp gewerkt worden. Verzamel de slierten in een kom. Snij de granaatappel in 2 helften, pers sap van 1 helft uit en vang dit op voor de dressing. Maak de dressing, meng een eetlepel granaatappelsap met twee eetlepels olijfolie, een theelepel basamicoazijn en een draai zeezout en peper naar wens. Schenk de dressing over de wortels en klop of knijp de granaatappel uit zodat de pitjes loslaten. Top de salade af met pijnboompitten en peterselie.
Ingrediënten venkel puree
* 1 ui
* 2 venkelknollen
* 1/2 cup bouillon (1/2 tablet gistvrije bouillon)
* 1 el roomboter of ghee
Methode
Snij de ui en de venkel in kleine stukjes of werk met een keukenmachine om het fijn te maken. Neem een stoofpan en laat een eetlepel roomboter of ghee smelten. Het ui venkel mengsel kan erbij en bak het op lage temperatuur. Na ongeveer 10 minuten kan de bouillon erbij, laat het vuur laag zodat het kan stoven met de deksel op de pan. Dit proces ook ongeveer 10 minuten. Zet het vuur uit en neem een zeef, giet het vocht af en vang het op, dit kan prima als venkelsoepje worden gegeten. Het venkel ui mengsel kan gepureerd worden met een staafmixer of in de keukenmachine samen met een eetlepel roomboter of ghee.
Ingrediënten geroosterde spuitjes boerenkool peer en hazelnoten
* 2 stronken verse spruiten of 500 gram
* 10 stengels boerenkool of 300 gram
* 1/2 cup hazelnoten
* 2 peren
Methode
Zet de temperatuur van de oven op 180 tot 200 graden. Snij de spruitjes van de stam of haal ze uit de zak en snij ze in helften. Verzamel de halve spruitjes in een kom. Schenk hier ook olijfolie of kokosolie overheen, doe ze in een ovenschaal. Hussel de bakvorm om de 10 minuten even zodat de spruitjes aan alle kanten roosteren. Over ongeveer 30 minuten zijn de spruitjes heerlijk licht geroosterd.
Van de verse boerenkool gebruik je alleen de blaadjes niet de stengel. Snij de bladeren kleiner of scheur deze met je handen. Doe de boerenkool in een kom en schenk er een kleine hoeveelheid olijfolie overheen en een snuf zeezout en masseer de boerenkool zodat het blad zachter wordt. Neem een pan en bak de boerenkool hierin, let op dat ze niet aanbranden en keer ze steeds om met een spatel. Dit proces duurt ongeveer 5 minuten.
Intussen snij de twee peren in dunne schijfjes, gebruik wat citroensap zodat ze niet verkleuren en ze een frisse touche krijgen. De hazelnoten snij je ook in twee stukjes. De peer en de hazelnoten zijn de topping van de twee gerechten. Strooi nog wat kaneel over de peer voor extra smaaksensatie.
Als alle gerechten klaar zijn kan er gekozen worden om het apart te serveren, of maak er een groot mooi geheel van.
Nagerechten
De nagerechten zijn vaak iets met chocolade, altijd een goede keuze en het recept van de chocolade mousse of het rawfood fruittaartje uit mijn E- book.
Als er nog meer gesnoept wil worden dan zijn de volgende bonbons erg lekker. Ook de suikervrije chocolade chia bonbons en de quinoa karamel bonbons die al eens voorbij zijn gekomen op dit blog zijn ook heerlijke lekkernijen.
Speciaal voor dit feestdagenmenu zijn het kokosbonbons geworden, een soort witte chocolade. Gemaakt van cacaoboter, kokosmeel, vanille extract en agavesiroop, en helemaal niet moeilijk. Hiervoor heb je bonbonvormpjes nodig. De hoeveelheid bonbons, dat ligt ook aan de grootte van de vormpjes, is ongeveer 32 stuks.
Ingrediënten kokosbonbons
* 1/2 cup cacaoboter in stukjes
* 1/4 kokosmeel
* 1 tl vanille-extract**
* 1 el agavesiroop
**Vanille-extract maak je simpel door een flakon vodka van 250 ml in een flesje te gieten. Daarbij gaan verse vanille peulen waar de inhoud van gebruikt is. Bewaar de fles donker en wacht zeker 3 weken tot de smaak is ontwikkelt.
Methode
Snij stukjes van de cacaoboter. Smelt de cacaoboter au bain marie in een glazen kom. Let op dat de cacaoboter niet te heet (ongeveer 36 graden) wordt, dat is zonde van de gezonde chocolade. Zeef het kokosmeel boven de gesmolten cacaoboter en roer deze ertussen. Het vanille-extract en de agavesiroop kan er ook bij gedaan worden. Meng dit samen, neem een lepel en vul er de vormpjes mee. De bonbons gaan 1 tot 2 uurtjes in de diepvries, daarna kunnen ze in de koelkast bewaard worden.
Fijne feestdagen!