Pasta met zuivelvrije kaassaus
Vrijwel iedereen vind kaassaus lekker, en dan verwerkt in de macaronie of pasta, of als kaasdip is het ook een idee! Deze saus is gezond want er is groente in verwerkt, edelgist toegevoegd en romig gemaakt met kokosmelk. De groente die ik hierin gebruikt heb is pompoen..! Volop verkrijgbaar, maar neem wel de biologische variant. De saus krijgt een mooie oranje kleur hierdoor en lijkt zelfs veel op een kaas. Ook belangrijk voor de smaak van de saus is het ingrediënt ghee, een substantie in de vorm van geklaarde boter, heb je deze niet bij de hand en staat er wel roomboter in de koelkast, kan deze ook prima gebruikt worden in dit recept. Voor degene die ghee zelf willen maken, lees hier de methode..
Ghee kun je makkelijk zelf maken door een pakje roomboter te laten smelten in een pan op laag vuur. Laat de boter smelten tot het gaat bubbelen. De melkdeeltjes gaan zich scheiden, en het schuim dat onstaat kun je met een lepel eraf scheppen. Na ongeveer 20 minuten is de ghee klaar. Haal de pan van het vuur en filter de ghee door een kaasdoek in een zeef of door een koffiefilter.
De pasta is getest door een aantal kinderen en wat bleek, niets in de gaten, ze genoten ervan en vroegen of er nog meer was. Op deze manier kan je de pompoen verstoppen als groente in de saus! Geweldig toch, dit is een recept die ik graag met jullie wil delen.
Iets over pompoen..
De pompoen, die van oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika voorkomt, heeft de eerste Europese pelgrims in 1620 hun eerste winter in Amerika door geholpen. De pompoen telt weinig calorieen, hoewel het zetmeel wel voor energie zorgt. Pompoen werd gebruikt als huismiddel tegen wormpjes, hoewel de zaden effectiever bleken. Deze groente bevat veel vezels, die de beweging van het voedsel door de darmen stimuleren en zorgen voor de afvoer van afvalstoffen. Zoals de oranjekleur doet vermoeden, bevatten pompoenen betacaroteen, dat onder andere beschermt tegen de schadelijke stralen van de zon. Tevens bevat de pompoen vitamine B2, C, en A dus, en ook belangrijk de hoeveelheid ijzer dat hierin vertegenwoordigd is. Samen met de vitamine C is dit een top combinatie, want vitamine C helpt ijzer beter op te nemen. Pompoenen kunnen geroosterd en gepureerd worden gegeten in soep, stamppot, hartige of zoet taarten, in brood en zelfs rauw geraspt.
Dit recept is voor 4 personen.
Kook 75 gram (glutenvrije) pasta per persoon in een pan met kokend water. Kijk op de verpakking wat de bereidingstijd is. Snij de pompoen in stukjes van 2 à 3 cm en meet ongeveer 2 cups af voor gebruik in de kaasaus.
Ingrediënten kaassaus
* 2 cups pompoenstukjes
* 2 el ghee
* 1 cup kokosmelk
* 1/2 tl zeezout
Methode
Doe de 2 eetlepels ghee in een pan en laat deze smelten. Voeg de pompoenstukjes hieraan toe en bak dit op een middelmatig vuur enkele minuten, zet dan het vuur laag en doe de deksel op de pan. Na 5 minuten kan de kokosmelk en het zeezout erbij gedaan worden. Kijk af en toe in de pot en roer door, na ongeveer 15 minuten is de pompoen zacht geworden.
Zet het vuur uit, schud de inhoud van de pan in een blender, keukenmachine of mix met een staafmixer. Voeg hier nog 1/4 cup edelgist, 1 eetlepel citroensap aan toe en meng dit tot een romig geheel. Tip! Let erop dat de stoom kan ontsnappen door de deksel niet helemaal dicht te doen van de blender.
Topping
* 1/4 cup walnoten
* 2 el edelgist
* 1/4 tl zeezout
* verse peper of enkele peperkorrels
Methode
Maal de ingrediënten in een blender of koffiemolen tot een korrelachtige substantie. Als het niet allemaal wordt gebruikt dan kan het mengsel in een afsluitbaar potje bewaard worden in de koelkast.
Pasta met vegan kaassaus
Variatie 1
Meng de kaassaus met de pasta, of doe een hoeveelheid erover heen. Top het af met de topping van walnoten.
Variatie 2
Meng de kaassaus met de pasta en doe het geheel in een ovenschaal. Kruimel de topping erover heen. Zet deze in de oven voor 15 minuten op een temperatuur van 175 graden. Laat de pasta een beetje afkoelen en eet smakelijk!