Veggie linzen burgers

Tijdens de zomer zijn we veel buiten, het zonnetje schijnt en geeft ons veel warmte, en alles groeit en bloeit hierdoor prachtig. Een tijd om je mentaal en fysiek op te laden. Het zonlicht geeft het lichaam de kans om vitamine D aan te maken, hierdoor ontwikkel je minder snel klachten zoals bijvoorbeeld een onregelmatige hartslag of bloedstolling. De combinatie van calcium en fosfor is erg belangrijk voor de vorming van gezonde botten en tanden. Als je minimaal 30 minuten per dag buiten in het daglicht/zonlicht bent, is dat een bewuste goede keuze.

Zomer

In de zomer vind ik een barbeque organiseren erg leuk, de gerechten die erbij gemaakt worden zijn groenten en fruit meestal uit eigen moestuin, daarom is het dan ook een feestje. De smaken van het verse fruit en groente zijn zo rijk, je voelt gewoon dat het goed voor je is. Verschillende salades worden gemaakt van de sla, wortels, komkommer, en de soorten kruiden en dressings maken het helemaal af in de zomerse gerechten. Omdat ik al zeker 12 jaar geen vlees meer eet, (trouwens vis liever ook niet), kocht ik voorheen kant en klare vegaburgers uit de winkel. Echter deze bevatten vaak zout, suiker en allerlei additieven. Nu maak ik ze zelf, en deze linzenburgers is één van de soorten die vaker op de barbeque belandt, en niet alleen voor de vegetariërs!

linzen burgers  vega burgers

Ingrediënten

* 1 cup rode linzen (gekookt)

* 1/4 cup ui

* 1 cup geraspte wortels

* 1/4 cup kruiden (peterselie, koriander, bieslook)

* 1/4 cup zonnebloempitten

* 1/2 cup quinoameel (of andere glutenvrij meel)

* 1 +1/2 el lijnzaad (in water)

* 1 el olijfolie

* 1 el coconut aminos (tamari of sojasaus)

* 1/2 tl gedroogde oregano

* 1/2 tl komijnpoeder

* 1/2 tl zeezout

* snuf chiliflakes en of peper

linzen burger  linzen burger

Methode

De oven voorverwarmen op 180 graden. De linzen in een pannetje aan de kook brengen. Laat de linzen gaar worden in ongeveer 15 minuten. De eetlepel lijnzaad in een kommetje losroeren met 4 eetlepels water, het duurt een kwartiertje dat het een gelmassa wordt, dit is het vervangend ei.

In een kom verzamel je de droge ingredienten, roer dit door. Daarna kan de olijfolie, linzen, lijnzaad en coconut aminos erbij gedaan worden. Meng dit samen tot een deegmassa.

Vorm kleine balletjes uit het deeg en druk enigzins wat platter op een bakplaat die bedekt is met bakpapier. Je kunt 8 kleine en 6 grotere burgers maken. De vega-burgers gaan ongeveer 15 minuten in de oven. Nu zijn ze ook al klaar om gegeten te worden, maar ze worden extra krokant op de barbeque.

Het recept van de gluten- zuivel en suikervrije broodjes die erbij zijn gemaakt, heb ik geadopteerd van het foodblog Puur & lekker leven volgens Mandy.