Suikervrije chocolade chia balletjes
Ik hou ontzettend van chocolade, ik kan het elke dag wel eten, en dan is het lekker en leuk om eens te spelen met recepten. De ene dag maak ik een smoothie met cacao, de andere dag chocolade-muffins, en vandaag dit recept met de suikervrije chocolade chia balletjes!
Er zijn zoveel verschillende recepten te bedenken met cacaopoeder, je kunt het in taarten, smoothies, pudding en desserts verwerken, zelfs in sommige warme gerechten zoals de chili sin carne. De cacaomix die ook op deze website staat, is heel lekker in het verwarmende drankje met amandelmelk, die je misschien aleens hebt geprobeerd.
Iets over cacao..
De rauwe cacao wordt gemaakt van een cacaoboon die een heel proces vooraf heeft ondergaan. De peulen worden met de hand geoogst, want de vruchtaanzet mag niet worden beschadigd, hier komen namelijk weer nieuwe bloemen aan. De peulen worden na de oogst voorzichtig met een kapmes geopend. De eerste stap in het proces is de gisting. De bonen worden op hopen gelegd tussen de zoete pulp van de peulen, en deze worden bedekt met bladeren van de bananenboom. Het gistingsproces duurt 5 tot 7 dagen voor het onstaan van de bekende chocolade aroma’s. Het drogingsproces is de volgende stap, het vocht van de bonen moet teruglopen naar 8% en dit gebeurt door natuurlijke droging van de zon. Als dit gebeurt is worden de bonen gesorteerd op grootte en gereinigd. Het branden is belangrijk voor de kwaliteit, de bonen worden na het roosteren meteen gekoeld, op deze manier wordt het brandingsproces gestopt en wordt de smaak hierdoor bepaald. Na het branden worden de bonen gebroken en gezeefd om de dop en de kiemworteltjes te verwijderen. Na deze langdurigestappen te hebben doorlopen, is het tijd voor de maling, de producent kan hier de juiste melange bepalen. De laatste fase van dit proces wordt afgesloten door de cacaomassa te persen in een soort chocoladekoek. Het huidige scheidingsproduktieproces is geintroduceert in 1828 door de Nederlander Coenraad Johannes van Houten. Vanaf dat moment was het mogelijk om de cacaomassa te persen en het vet (cacaoboter) aan de massa te onttrekken.
Interessant om eens te lezen hoe de rauwe cacao en de chocolade op de markt komt, en tenslotte bij jou thuis.
Ingrediënten
* 1/4 cup notenpasta (gemengd)
* 1/4 cup proteïne vanille poeder (Sunwarrior)
* 1/4 cup chiazaadjes
* 1/2 tl kaneelpoeder
* 3 el cacaopoeder
* 1 el honing
* 1 el kokosolie (gesmolten)
* snuf zeezout
Methode
Meng alle ingredienten in een keukenmachine samen tot een deegbal.
Doe de deegbal in een kom en zet het 10 minuten in de koelkast.
Maak dan kleine balletjes van het deeg, en rol ze door een mengsel van cacaopoeder en chiazaadjes ( 1tl chia en 1 el cacaopoeder).