Curry met kokosmelk
Al vaker heb ik geprobeerd om een goede foto te maken van een bord/kom met een currygerecht. Omdat ik wellicht niet zo snel tevreden ben met mijn eigen kunsten (lees; eigenwijs), vind ik deze tot nu toe de beste. In de mooie blogs die ik weer eens bezoek denk ik dan vaak, what’s the trick?
Anyway.. het gerecht van de curry kan op veel manieren worden gemaakt, het is dan ook geregeld een andere versie bij ons thuis. Dit typisch Indiase recept is al jaren favoriet, die dan ook wekelijks op de tafel staat. Dit is de laatste nieuwe variant, lekker pittig én romig.
De koriander is een kruid die niet door iedereen wordt gewaardeerd, de geur en smaak is apart volgens sommige, zelf ben ik er dol op. De voordelen van koriander zijn enorm, het ontgift het lichaam, dat wil zeggen dat het lichaam de gifstoffen (metalen) makkelijker uitscheidt. Het is bacterie- en schimmelremmend, en een vochtafdrijver. Koriander heeft ook een gunstige invloed op de spijsvertering, en zorgt voor de aanmaak van spijsverteringssappen, en er zitten veel antioxidanten in het groene kruid. De vitamine A en K, en de mineralen koper, calcium, kalium, mangaan, zink en magnesium zijn goed vertegenwoordigd in dit kruid. Kortom, je voorziet je lichaam in zeer bruikbare voedingstoffen.
Ingrediënten Curry mix
* 2 uien
* 3 teentjes knoflook
* 1/4 of 1/2 cup gember in stukjes
* 1/4 cup olijfolie
* 1 rode paprika
* 1/2 tl chilivlokken
* 1 tl gemalen komijn
* 1/2 tl korianderzaadjes
* 1 tl kurkuma
* 1 citroensap en zest
* 1 cup verse koriander
* 1 tl coconut aminos of tamari
* 1 tl zeezout
Methode
In de keukenmachine gaan alle ingrediënten, en maal dit tot een groente/kruidenmassa.
Dit mengsel kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden, ideaal als je minder tijd hebt en op een ander tijdstip de curry wilt maken.
————-
Curry gerecht met kokosmelk
* 1 cup currymix
* 1/2 glas/ blik kikkererwten
* 1 zoete aardappel in blokjes
* 125 ml kokosmelk
* snuf paprikapoeder
Methode
Neem 1 cup currymengsel en bak dit een paar minuten, zet je het vuur zacht en plaats de deksel op de pan. Kijk af en toe en roer goed door. Na 10 minuten kan de kokosmelk erbij, doe de deksel op de pan. Intussen bak je de zoete aardappelblokjes met paprikapoeder, na een paar minuten kunnen de kikkererwten erbij, bak nog 5 minuten door. Wanneer de zoete aardappel en de kikkererwten gegaard zijn kunnen ze bij het currymengsel.
Eet het currygerecht met rijst, wraps, of noodles. Lekker met gefermenteerde groente, zoals komkommer.
Als afsluiter is een chai thee met of zonder amandelmelk een goed idee, of de zogenaamde ‘golden milk’ , dit recept vind je o.a in mijn E-book “Van ontbijt tot dessert’!