Rode biet ravioli
Deze keer doe ik weer mee met de receptenruil, die we vrijwel maandelijks organiseren met de healthy foodbloggers. Op een zonnige dag in februari maakte ik dit lekkere recept als lunchgerecht..genieten!
Al eens keer vaker heb ik iets mogen uitzoeken van Marjolijn Jansen, bekend van het blog oerspronkelijk . Ze maakt orginele, lekkere recepten waar ik fan van ben. Marjolijn heeft een praktijk op orthomoleculaire basis, waar ze cliënten begeleidt in hun proces naar de juiste balans in voeding. Ik heb haar al een paar keer mogen ontmoeten, ze is erg goed in haar job als therapeute, een enthousiaste foodblogger, en niet te vergeten een schat van een mens!
De rode bieten ravioli is in mijn geval meer een rode bieten sandwich geworden, dit komt mede doordat ik geen mandoline heb en de plakjes toch wat dikker bleven. De smaak is in ieder geval erg lekker! Ik maakte het recept in orginele vorm, én in de veganistische versie, waarbij ik de cashew notenkaas heb gebruikt. Marjolijn heeft ook een vegan recept op haar site staan op basis van zonnebloempitten, hier ben ik erg benieuwd naar en ga deze als variant zeker proberen, http://www.oerspronkelijk.nl/zure-room/
Dit is de link naar het recept van oerspronkelijk, http://www.oerspronkelijk.nl/voorbeeld-recept-1/
Ingrediënten
* 1 rode biet
* 100 ml water
* 50 ml appelazijn
* 1/2 el honing/ agavesiroop
* 2 eieren
* 3 el extra vierge olijfolie
* 1 el verse kruiden
* peper en zeezout naar smaak
—————-
* pijnboompitten of ander noten als garnering
Methode
Was de rode biet en snij het in hele dunne schijfjes, of gebruik een mandoline. Breng in een pannetje het water, appelazijn en honing aan de kook. Neem de pan van het vuur en marineer de biet in deze zoet- zure oplossing.
Kook de eieren in ongeveer 6 minuten en laat ze afkoelen, pel ze dan daarna. Pureer de eieren, olijfolie, kruiden, peper en zeezout tot een volle substantie.
Laat de bietjes uitlekken en verdeel de plakjes op borden. Schep op elk bietenplakje een lepeltje kruidenmengsel. Dek dit dan weer af met een bietenplakje.
Veganistische versie
In plaats van de eieren en de honing gebruikte ik voor de tweede keer dat ik dit recept maakte, agavesiroop en mijn cashew noten kaas.
Iets over rode biet..
De prachtige gekleurde rode bieten zitten boordevol voedingsstoffen, zoals hun kleur al doet vermoeden en werken zuiverend voor het bloed. Door de eeuwen heen zijn ze als huismiddel gebruikt tegen bloedarmoede, menstruatieproblemen en nierstoornissen. De rode biet bevat krachtige antioxidanten en deze hebben aangetoond dat ze het ontgiftingsproces van de lever stimuleren en zelfs beschermen ze tegen huid-,long- en darmkanker. Rode biet helpt ook om het cholesterolgehalte te verlagen en de verhouding tussen ‘ goed cholesterol ‘( HDL ) en ‘ slecht cholesterol ‘ ( LDL ) te verbeteren. Behalve de wortel zijn ook de bladeren van de rode biet voedzaam; er zit veel ijzer en bètacaroteen in.